|
Det er blevet kaldt "det mest overset dykkersted i Danmark" og "europas skibsvraghovedstad". Men er disse navne berettigede? Lad os dykke ind og finde ud af, begyndende med det grundlæggende:
Geografi
Danmark er et europæisk land beliggende på det sydvestlige “hjørne” af Sverige og består af over 1.400 øer, hvoraf mange er meget små (mindre end 1 kvadratkilometer i størrelse) og kun 74 af dem er beboede.
Sprog
Danmarks officielle sprog er dansk, men over 80% af befolkningen taler engelsk og næsten halvdelen af befolkningen taler tysk
Klima
Danmark har et tempereret klima, det betyder, at det har milde vintre og kølige somre. Det er bestemt ikke et tropisk sted at dykke, men det kan være en god ting (mindre tropisk = mindre overfyldt). De fleste af dykkerstederne i Danmark er tilgængelige året rundt.
På grund af sin nordligste placering varierer dagslys i Danmark dramatisk gennem året. Den længste dag i København har over 17 timers dagslys, og den korteste har lidt over 7. I cirka 3 måneder omkring maj, juni og juli er det aldrig engang officielt nat.
Elsker du skibsvrag?
- så velkommen til skibbrud himlen
Selvom vi ikke kunne bekræfte tallet, antyder adskillige kilder, at danske farvande kan rumme over 10.000 skibsvrag. Sandt eller ej, en ting er sikkert: der mangler ikke vrag at besøge Danmark.
Vil du se vrag i Danmark
Det er altid bedst at bede lokale dykkere om anbefalinger om, hvilke vrag der er mest interessant at se i nærheden af, hvor du bor, men her er nogle af vores favoritter:
De er:
Vragbeskrivelse:
HMS DEFENSE er et vrag af det britiske skib, der ligger ved Danmarks vestkyst, der ligger på 7 m dybde. Dette er et perfekt dykkerrum for personer med begynderuddannelsesniveau. Bygget i 1758, havde en længde på 51,2 m. Det nåede hastigheder på 23 knob. I mange søslag, blandt andre under Trafalgar, under Ushant, Cuddalore. Den sænkede den 24. december 1811 som et resultat af brud. Næsten hele besætningen mistede livet. Et lag ose dækker vraget. Området er præget af mange havorganismer.
Skal du dykke i Jammerbugten/Skagerrak?
DYKNING I DANMARK
Hvis du har en længsel efter at udforske mystiske vrag, skal du bestille en billet til Danmark, som nogle siger er verdens uheraldiske vraghovedstad.
Det anslås, at der ud for det nordlige Vendsyssel ligger 10.000 vrag i Jammerbugten, hvoraf mange aldrig er blevet dykket på.
Et særlig vrag er en russisk ubåd af Foxtrot-klasse, U-406, som i 1994 sank på 27 meter vand i Nordsøen, 22 sømil nordøst for Hanstholm, efter sigende på grund af en luge, der var åben under bugsering. Underdelen er hele 91,5 meter og på hende sidder navnet hendes havneby.
Det var formålet at skabe et ubådsmuseum i Liverpool i Storbritannien, men det ændrede den åbne luge på U-406, som nu er et museum for dykkere som er blevet ryddet for miljøfarer gennem huller i hendes skrog.
Nordjylland og dermed Vendsyssel er uden tvivl en af verdens mest oversete dykkersteder. Ganske vist er udsyn og vandtemperatur sjældent nøjagtigt hvad du måske håber at finde i troperne, men Danmark kan prale af en sådan mangfoldighed af marine liv, der endda kan forbløffe dykkere igen og igen.
Der er hundredvis af gode dykkersteder i Vendsyssel, hvor du kan få kort og beskrivelse af nogle af dem nedenfor.
For begyndere anbefales det at kontakte en lokal dykkerklub i området, hvor du vil dykke.
Farvand besat med vrag
Vores danske farvande var stedet for mange slag under 2. verdenskrig hvorfor det ligger et enormt antal skibsvrag i det kystnære farvande omkring Blokhus, Løkken, Lønstrup, Tornby og Hirtshals. Tallene antyder, at der er over 10.000 skibsvrag her.
For dykkere er disse vrag et spændende land, fuldt af potentiale for spændende oplevelser.
Her er jagerbombere, russiske ubåde, minestrygere, torpedobåde, fregatter, hospitalskibe, pramme fyldt med våben, coastere - alle disse er tilgængelige i Danmark, hvor dybt vand er meget sjældent et problem.
Mange af vragene har en spændende historie, mens andre er et komplet mysterium.
Risici ved dykning med skibsvrag
Vragdykning kræver forskellige færdigheder end de fleste andre typer dykning, så det skal du være især forsigtig, når du dykker et skibsvrag.
Denne type dykning starter ofte på omkring 15-20 meters dybde, og først senere vil du bevæge dig videre til 30 og derefter 40 meter.
Dykning på dybt vand kræver erfaring, træning og god planlægning.
Den mest åbenlyse risiko for vragdykkere udgøres af skarpe metalstykker eller knuste overflader, som du kan blive ridset af.
De kan skære gennem åndedrætsrør og lav huller i dit udstyr. Efter bare et par måneder på havbunden, hvor stort set alle typer metal er fuld af rust.
Du kan nemt genkende et vragdykkerudstyr, fordi, det i modsætning til normale dykkers dragter er fuld af ridser og rustpletter.
Hvis vraget er meget gammelt, anbefales det generelt ikke at komme for tæt på. For havet kan hurtigt korroderer metal og andre vægtbærende elementer i vraget, som kan kollapse uden varsel.
Vragdykning skal derfor tages alvorligt, men det er utroligt givende, hvis du ved hvordan man gør det ved at tage de rette forholdsregler.
Her skal vi bemærke, at der er en juridisk forpligtelse for dykkere i Danmark til at markere vrag. Dykkere skal også sørge for at være opmærksomme, når de er på private eller offentlige områder.
OG SÅ!!!
Dyk aldrig alene, og husk, at sikker dykning er god dykning.
Om Diving Jammerbugten
Hvis det er vrag, du søger, skal du pakke dine tasker og tage til Nordjylland, for hvis du spørger os, er Vendsyssel et af de mest undervurderede dykkersteder i verden. Plus, det er bare et godt sted at besøge generelt.
Det er måske ikke det varmeste sted at besøge, men seværdighederne, det har at tilbyde (både under og over vand), kompenserer mere end manglen på ensartet vejr på stranden.
Vi fokuserer ikke kun på professionelle dykkercentre, men vi beskriver også interessante udforskningssteder: rev og vrag der giver dig mulighed for at opdage, hvilke nye steder du kan besøge.
Diving Jammerbugten samarbejder med virksomheder, der organiserer professionelle ture og ture for dykkere.
Link til vragguiden |
|